Nová obecně závazná vyhláška Přerova chce zakázat lidem kouřit na dětských hřištích. Zapovědět kuřákům vstup do míst, která patří dětem ke hraní, odhlasovali už ve středu 5. října radní – o vydání vyhlášky budou ještě rozhodovat zastupitelé města 17. října. Pokud vyhlášku odsouhlasí, kuřáci s cigaretou v ruce už nebudou moci postávat u pískovišť či herních prvků.

Příprava této vyhlášky byla zahájena už v polovině roku 2013. Tehdy město obdrželo podnět občana, který poukázal na problém kouření na veřejně přístupných dětských hřištích – a na neexistenci regulace tohoto jevu formou obecně závazné vyhlášky.

„Návrh byl tehdy zpracován a připraven k projednání do orgánů města, nicméně k jeho předložení nakonec nedošlo. K myšlence jsme se znovu vrátili a uložili našemu právnímu oddělení, aby opětovně předložil návrh této vyhlášky k projednání,“ uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

Podle něj není nic výjimečného, když sami rodiče přijdou s dětmi na hřiště, vyšlou své potomky na pískoviště – a stojí nad nimi s cigaretou v ruce. Konstatoval, že tak narušují místo, určené dětem, které se nemohou samy proti dospělým kuřákům bránit.

Pracovníci magistrátu, kteří „oprášili“ tři roky starý návrh vyhlášky, zaktualizovali seznam hřišť a přesně definovali lokality, kde nemohou kuřáci být.

„Jedná se o devadesát dva míst jak v Přerově, tak i v jeho místních částech. Pokud vyhláška projde hlasováním zastupitelstva, seznámíme občany s přesně vymezenými lokalitami,“ doplnila právnička města Jana Hrubá.

Konkrétně jde například o hřiště v přerovských ulicích Velká Dlážka, Vaňkova, Vsadsko, Za Mlýnem, Želatovská, Žižkova a Klivarova – omezení by se ale týkalo i dalších lokalit. Pro stanovení plochy dětského hřiště byla určující minimální 3 metrová a maximální 10 metrová vzdálenost od prvků dětského hřiště, a to v zájmu dodržení pravidla proporcionality a rovného přístupu. Samotná plocha dětského hřiště pak byla stanovena s využitím podpůrných orientačních bodů přímo v terénu – například roh domu, konec chodníku, lampa veřejného osvětlení a podobně.

S přijetím vyhlášky souhlasili také pracovníci odboru školství a sociálních věcí přerovského magistrátu.

„Spotřeba tabáku je pokládána ve vyspělých státech za jednu z nejzávažnějších příčin úmrtí a chronických neinfekčních onemocnění, kterou lze prevencí odvrátit. Dětská hřiště jsou místem setkávání, kam rozhodně kouření nepatří. Děti i dospělé nekuřáky je třeba chránit před negativními dopady kouření – včetně pasivního kouření,“ konstatovala vedoucí odboru Romana Pospíšilová.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..