Začátek školního roku znamená pro děti nástup do kolektivu kamarádů, vstříc novým vědomostem. Druhou stránkou věci je však také povinnost dlouhého sezení v lavicích či nošení těžkých aktovek, které u dětí mohou způsobovat bolesti zad i vadné držení těla, které dnes trápí skoro polovinu školáků.

Předcházet nepříjemným komplikacím spojeným s vadným držením těla a korigovat je hned v začátcích naštěstí lze pomocí cvičení. Nemocnice Přerov nabízí takovéto skupinové cvičení pro děti již od šesti let.

Vadné držení těla má 40% dětí

„K vadnému držení těla u dětí může vést nedostatek pohybu, ale i nepřiměřené sportovní zatížení, nevhodné polohy, nesprávný sed, ale také vysoká psychická zátěž, únava či obezita. Nástup do školy přitom hraje poměrně velkou roli, protože právě v tomto období děti denně sedí několik hodin ve škole, v družině, doma u domácích úkolů, počítačů a televizí a navíc je toto období i obdobím růstové akcelerace a zvýšené psychické zátěže,” vysvětluje možné příčiny obtíží vedoucí fyzioterapeutka Nemocnice Přerov Jana Studeníková s tím, že v Česku se jedná o poměrně běžnou věc. Vadné držení těla totiž trápí okolo čtyřiceti procent dětí.

Špatné držení těla způsobuje bolesti hlavy, zad a degenerativní změny páteře

„To ale rozhodně neznamená, že by rodiče nebo i děti měly vadné držení těla podceňovat. Nejde zdaleka jen o estetický problém. Vadné držení těla způsobuje bolesti hlavy a zad a také často urychlí rozvoj degenerativních změn páteře v dospělosti,“ varuje  Jana Studeníková.

Hrbení u dětí se nesmí podceňovat

Již při prvních příznacích vadného držení těla doporučuje fyzioterapeutka navštívit specialistu. „Pokud rodiče či učitelé zpozorují u dítěte častější hrbení, kulatá záda v kombinaci s předsunutou bradou, prohnutí beder s vyklenutím břicha, držení těla s páteří vychýlenou do strany nebo i plochá záda, mělo by být prohlédnuto odborníkem,“ říká Jana Studeníková s tím, že při prokázání vadného držení těla je pro děti v Nemocnici Přerov připraveno skupinové cvičení.

V nemocnici nabízí speciální cvičení

„Každému skupinovému cvičení předchází individuální cvičení s fyzioterapeutem pro zadání specifických cviků, volených dle individuálních potřeb každého dítěte. V rámci skupinového cvičení posilujeme stejně jako v minulosti s dětmi hravou formou přiměřeně hluboký stabilizační systém a protahujeme zatěžované partie těla. Základním principem cvičení je přitom přirozený pohyb a hra, tak aby cvičení děti bavilo a měly k němu kladný přístup,“ vysvětluje Jana Studeníková s tím, že skupinové cvičení je určeno vždy maximálně pěti dětem najednou a počet absolvovaných hodin se liší dle závažnosti obtíží a aktuálního stavu malých pacientů.

Rehabilitační cvičení probíhá v Nemocnici Přerov vždy v pondělky a čtvrtky v 7.15 hodin a je pro všechny zájemce s žádankou od specialisty zdarma. Objednávka je možná na telefonním čísle 581 271 113.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..