Kůrovcová kalamita, která ochromila lesy zejména na střední Moravě, se nevyhnula ani polesí Svrčov, patřícímu Přerovu. Brouci o velikosti jeden až devět milimetrů během dvou let zlikvidovali několik hektarů lesa. Radní města se problémem zabývali a rozhodli se najít firmu, která napadené dřeviny nahradí mladým porostem. Do zalesnění a následné údržby půjdou z městské kasy města téměř tři miliony korun.

„Vlivem dlouhodobého sucha a dalších klimatických činitelů došlo k přemnožení kůrovců. Napadené stromy – převážně smrky – bude nutno v co nejkratší době odstranit z lesních porostů a vzniklé holiny do dvou let zalesnit,“ uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Radní města vyhlásili veřejnou zakázku na sadbu – a již v pondělí 19. září se budou otvírat obálky s nabídkami firem. Předmětem veřejné zakázky je takzvaná sadba do nepřipravené půdy, kdy sazenice půjdou do jamky o velikosti 20x20x20 centimetrů a sázet se bude do roviny, tedy řádek po řádku.

S kalamitou zalesnění nepočítalo

Lesní hospodářský celek Svrčov, který se nachází zhruba třináct kilometrů od Přerova, má výměru 585 hektarů. Nové zalesnění se týká pozemku o rozloze osmnáct hektarů ‚holin’a přípravou půdy pro výsadbu na rozloze třiceti hektarů.  „O polesí se stará lesní hospodář, který je zaměstnancem Technických služeb města Přerova. Technické služby původně sjednaný objem zalesnění, který nepočítal s kůrovcovou kalamitou, už vyčerpaly, a proto věc musí řešit město Přerov,“ vysvětlil náměstek Měřínský.

Duby nahradí napadené smrky

Smrky by měly být z osmdesáti procent nahrazeny duby, buky, habry a lípami a v menší míře by měly jít do země jedle. „Doporučili jsme, aby před výsadbou byla půda vhodně upravena půdní frézou, která rozdrtí dřevní hmotu včetně pařezů. Dřevní štěpka zabraňuje vypařování vody z půdy a růstu plevelů, a vysazené dřeviny pak lépe porostou,“ doplnil Miloslav Dohnal z odboru majetku přerovského magistrátu.

Hledá se firma na pětileté období výsadby

Není to ale jediná přerovská veřejná zakázka na stromy. Radní města schválili v minulých dnech také zadávací podmínky k veřejné zakázce s názvem Náhradní výsadby 2016. V té jde o výsadbu nových stromů, které mají nahradit pokácené dřeviny, tedy ty, které musely jít k zemi hlavně kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Do nových stromů, které zakoření v Přerově a jeho místních částech, má jít zhruba 1,4 milionu korun.

„Firma, která zakázku vyhraje, se zaváže nejen k výsadbě vzrostlých dřevin, ale i k péči o ně po dobu následujících pěti let. Po tuto dobu musí zajistit zálivku, kontrolu úvazků, výchovný řez, odplevelení, ale také výměnu sazenic, které se v půdě neujaly,“ řekl závěrem náměstek Měřínský.

Zdroj: Prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..