Do přerovských ulic vyrazí v září lidé v tričkách s logem „Mobilita Přerov“. V ruce budou mít dotazník s otázkami na téma doprava. Ptát se budou místních obyvatel třeba na to, který způsob dopravy využívají pro pohyb po městě, jak jim vyhovují autobusové linky, zda jsou spokojeni se sítí cyklostezek, nebo jak moc jim vadí chybějící místa pro parkování aut. Na některé otázky budou dotazovaní odpovídat jednoduše, jinde budou mít možnost i známkovat.

Jak bude doprava v Přerově vypadat za patnáct let?

„Tento test bude vstupem do projektu s názvem Plán udržitelné mobility. Ten bude hledat způsoby, jak zlepšit kvalitu života, veřejného prostoru – a také možnosti přepravování se pro všechny obyvatele města.  Jak pro chodce, cyklisty, tak i motoristy a pasažéry městské dopravy,“ vysvětluje radní města a zároveň garant projektu Jan Horký (SpP). Dokument, který bude vznikat až do poloviny roku 2017, by měl nastínit, jak by měl Přerov vypadat za dalších patnáct až dvacet let. „Anketa v ulicích je jen první částí – oslovíme tři stovky lidí a pak posuneme projekt dál. V navazujícím podrobném výzkumu pak oslovíme zhruba čtyři tisíce respondentů. Budeme také Přerovany zvát na veřejná projednávání, kde se budou moci vyjádřit k jednotlivým problémům dopravy a řešit je s odborníky, kteří byli do projektu přizváni,“ doplnil Lukáš Dědič z Centra pro vědu a výzkum ACCENDO, který na projektu s přerovskými úředníky a politiky spolupracuje.

Plán by měl ukázat, kam umístit parkovací místa nebo zavést pěší zóny

Experti z vybrané inženýrské společnosti s názvem UDIMO pak z připomínek, podnětů, ale i místních možností vytvoří plán, který ukáže například to, kde by bylo vhodné postavit nová parkovací místa, kde naopak zavést nové pěší zóny – a nastaví i pravidla pro kvalitní soužití chodců, cyklistů a řidičů.  Kromě toho bude projekt cílit i na děti, neboť tři přerovské školy se zapojí do akce s názvem „Bezpečné cesty do škol“.

Zdroj: Město Přerov

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..