Přerovský Tyršův most, který v roce 2012 překlenul řeku Bečvu, získal nominaci do prvního ročníku soutěže Česká cena za architekturu. O cenu se mohou ucházet díla, která vznikla v průběhu posledních pěti let.

 

tyrsuv-most

 

Do soutěže, kterou vyhlásila Česká komora architektů, bylo přihlášeno pět stovek realizací, sedmičlenná mezinárodní odborná porota poslala do užšího výběru šedesát tři z nich. Na podzim vzejde ze soutěže deset finalistů a následně celkový vítěz. A Tyršův most rozhodně není bez šance. „Most z dílny architektky Aleny Šrámkové, který je dlouhý čtyřiasedmdesát metrů a široký dvanáct a půl metru, slouží nejen pěším, ale i cyklistům a také motoristům. Největší jeho zajímavostí jsou ale bezesporu sochy, které navrhla Ivana Šrámková,“ řekl Pavel Gala z odboru koncepce a strategického rozvoje přerovského magistrátu. Dominantu cesty nad řekou tvoří bronzová figura zubra, která má původ v heraldice městského erbu a je památkou na vládu Pernštejnů, dále pak socha ptáka, jenž má symbolizovat volnost – a sochy tří stromů z armovaného betonu.

 

zamek-most-nocni-foto

Tyršův most už v minulosti posbíral několik cen. Například v soutěži Stavba roku 2012 získal čestné ocenění, má Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury – konkrétně za výjimečný počin v oblasti umění – a v neposlední řadě byl autorský tým zpracovatelů projektové dokumentace slavnostně vyznamenán Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..