Oprava a rozšíření silnice v Palackého ulici, která je jednou z páteřních komunikací Přerova, míří do finále. Do konce června bude položen tichý asfalt, tlumící hluk způsobený dopravou – a od prázdnin už budou řidiči opravenou vozovku zase využívat. A to po třech měsících, kdy byla kvůli rekonstrukci uzavřena. V současné době se řeší přechody pro chodce, které by měly vozovku protínat. Původně tu byly „zebry“ tři – jejich zachování ale provázejí komplikace.

palackeho-prechody-img2„Bohužel bylo nutné zrušit přechod pro chodce, který byl před samoobsluhou. Na jedné straně totiž zasahoval do vjezdu či výjezdu z plochy, která se užívá pro parkování – a na druhé straně ústil do schodiště. Nově bude přechod nahrazen dvěma místy pro přecházení v úsecích, které umožňují bezbariérové řešení,“ uvedl Pavel Gala z přerovského magistrátu. Na silnici tedy nebude klasická „zebra“, ale místa budou označena svislou značkou, která upozorní řidiče na místo s možností zvýšeného výskytu chodců. „I když víme, že nová vyhláška umožňuje také vodorovné značení těchto míst, narazili jsme na problém. Krajský úřad Olomouckého kraje, odbor dopravy a silničního hospodářství, byl sice připraven toto značení stanovit, ale k našemu překvapení nám bylo sděleno, že v této chvíli neexistuje technický předpis, jak toto značení konkrétně provést,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO). Přerovští úředníci problém konzultovali s odborníky z Centra dopravního výzkumu, kteří připravují technické předpisy, ale ani tam prozatím neuspěli – takže v současné chvíli je možný jen popsaný kompromis. „Bylo nám přislíbeno, že v okamžiku schválení příslušného předpisu je připraven Krajský úřad v Olomouci stanovit i vodorovné značení míst pro přecházení. Musíme tedy vyčkat,“ řekl Pavel Gala.

palackeho-prechody-img1Problém se ukázal i v prostoru křižovatky Palackého-Bratrská, kde není možné zachovat šikmý přechod v prostoru prodejny pečiva. V tomto místě ale i nadále zůstanou sklopené obrubníky s vodorovným varovným pásem. Pouze přechod u České spořitelny bude stavebně upraven a zůstane zachován v podobě, na níž jsou chodci zvyklí.

 

 

Zdroj www.prerov.eu  / Foto: Rozšíření silnice v Palackého ulici, která je v základním komunikačním skeletu Přerova nezastupitelná, realizuje Ředitelství silnic a dálnic. Stavba je přijde na 3 miliony 281 tisíc korun – bez DPH. Oprava chodníků přišla město na 300 tisíc korun – bez DPH.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..