Papír, hliník a baterie sbíraly soutěžně děti z přerovských mateřských a základních škol. Od začátku školního roku až do poloviny května se jim podařilo nasbírat 309 tisíc 732 kilo papíru, 2216 kilogramů baterií a neuvěřitelných 661 kilo hliníku. „Pro srovnání mohu uvést, že v loňském roce děti ve stejné soutěži nasbíraly jen 93 kilo hliníku, takže nárůst je značný,“ uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. Školáci mohli nosit papír, baterie i hliník buď do své školky či školy, nebo je přinést do dvou sběrných dvorů v ulicích Na Hrázi a Želatovská, které Přerov má.

Děti – ale i zástupci škol – si dnes odnesli ze slavnostního vyhlášení výsledků jak peněžní poukazy, tak i věcné dary. „Soutěžilo se v několika kategoriích. Hodnotila se nejlepší základní a mateřská škola ve sběru papíru – a to v přepočtu na žáka, nejlepší třída a hledali jsme i jednotlivce, tedy nejlepší sběrače. Obdobné kategorie byly i v případě hliníku a baterií,“ vzpomněl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO). Tak třeba nejaktivnější sběračkou papíru se stala Anna Dočkalová z Mateřské školy Lešetínská, která postupně donesla 3133 kilo papíru. Nejúspěšnějším sběračem hliníku se stal také předškolák – a to Radim Václavíček z Mateřské školy Vinary, kterému v tabulce svítila hodnota 135 kilogramů. Obě děti dostaly hlavní cenu v podobě tabletu. Ve sběru papíru byly aktivní i základní školy. Tak třeba ve škole na Trávníku nasbíral každý žák v průměru skoro 88 kilo papíru – a vůbec nejlepší byla třída 3. B., která dostala kromě jahodového dortu také poukaz v hodnotě 3000 korun, jenž bude použit ve prospěch dětí. Z „mateřinek“ byla ve sběru papíru nejlepší školka v Henčlově, kde každé dítě přineslo v průměru 162 kilo papíru. „Školka tak od nás získala poukaz v hodnotě 3 tisíce korun,“ konstatovala Šárka Slezáková z Technických služeb města Přerova. Zajímavé byly i výsledky ve sběru baterií. V kategorii mateřských škol zvítězila školka v Sokolské ulici, kam děti postupně donesly 391 kilo baterií a tím dosáhly na šek v hodnotě 5 tisíc korun. Ze základních škol získala prvenství škola v Předmostí, kde se sešlo 250 kilo baterek.

Zástupci Technických služeb města Přerova i zástupci města chtějí v této motivační soutěži pokračovat i v příštím školním roce – takže už prvního září bude zahájen další ročník sběračského klání.

Foto: Třída 3. B. měla prvenství ve sběru papíru.

Výsledky:

Nejlepší ZŠ ve sběru papíru – v přepočtu na žáka
  1. ZŠ Trávník, kde se sešlo 62 343, 5 kg papíru, v přepočtu na žáka je to 87, 57 kg. Škola získala poukaz v hodnotě 7 tisíc korun.
  2. ZŠ Hranická, kde nasbírali 29 868 kg papíru, v přepočtu na žáka je to 80, 73 kg. Škola získala poukaz v hodnotě 5 tisíc korun.
  3. ZŠ U Tenisu má na kontě 49 528 kg papíru, v přepočtu na žáka je to 80, 66 kg. Škola získala poukaz v hodnotě 3 tisíce korun.
Nejlepší třída  ve sběru papíru – absolutně
  1. ZŠ Trávník – 3.B, která sesbírala 4014 kg papíru. Třídní kolektiv získal poukaz v hodnotě  3 tisíce korun.
  2. ZŠ Hranická – 2.A, která sesbírala 3535 kg papíru. Třídní kolektiv získal poukaz v hodnotě 2 tisíce korun.
  3. ZŠ Trávník – 1.C, která sesbírala 2994 kg papíru. Třídní kolektiv získal poukaz v hodnotě tisíc korun.
Nejlepší MŠ ve sběru papír – přepočet na dítě
  1. MŠ Henčlov – zde se sešlo 3729 kg papíru, v přepočtu na žáka je to 162, 13 kg. Mateřská škola získala poukaz v hodnotě 5 tisíc korun.
  2. MŠ Kozlovice – zde nasbírali 2891 kg papíru, v přepočtu na žáka je to 120, 46 kg. Mateřská škola získala poukaz v hodnotě 3 tisíce korun.
  3. MŠ Lešetínská má na kontě 6016 kg papíru, v přepočtu na žáka je to 87, 19 kg. Mateřská škola získala poukaz v hodnotě 2 tisíce korun.
Nejlepší sběrač papíru
  1. Anna Dočkalová – MŠ Lešetínská, která nasbírala 3133 kg papíru. Anna získala tablet.
  2. Vojtěch Pikna – ZŠ U Tenisu, který nasbíral 2060 kg papíru. Vojta získal USB a myš.
  3. Šimon Koutný – ZŠ Trávník, který nasbíral 1980 kg papíru. Šimon si vysbíral stolní hru.
Nejlepší sběrač hliníku 
  1. Radim Václavíček z MŠ Vinary nasbíral 135 kg hliníku a dostal od TS tablet.
  2. Jakub Dokoupil z MŠ Lešetínská nasbíral 67, 4 kg hliníku. Rovněž získal od Technických služeb města Přerova tablet.
  3. Martin Nášel ze ZŠ Želatovská nasbíral 41, 4 kg hliníku. Martin získal USB a myš.
  4. Adéla Dorrichová  ze ZŠ Hranická nasbírala 34, 2 kg hliníku. Adéla si vysbírala stolní hru.
Kategorie mateřských škol ve sběru baterií
  1. MŠ Sokolská, kde nasbírali 391 kg baterií, v přepočtu na jedno dítě je to 16, 2 kg. Školka získala 5 tisíc korun.
  2. MŠ Lověšice má na svém kontě 230 kg baterií, v přepočtu na jedno dítě je to 9, 5 kg. Školka získala 4 a půl tisíce korun.
  3. MŠ Újezdec – tam děti nasbíraly 113 kg, což je v přepočtu na jedno dítě 4, 7 kg. Školka získává 4 tisíce korun.
  4. MŠ Dvořákova má na svém kontě 189 kg baterií, což je v přepočtu na jedno dítě 2, 123 kg. Školka získala 3 a půl tisíce korun.
  5. MŠ Kozlovice – tam děti nasbíraly 39 kg baterií, což je v přepočtu na jedno dítě 1, 625 kg.  Školka získala 3 tisíce korun.
Kategorie základních škol ve sběru baterií 
  1. ZŠ J. A. Komenského a MŠ Přerov-Předmostí, kde nasbírali 250 kg baterií, což je v přepočtu na jednoho žáka 0, 675 kg. Škola získává 2500 korun.
  2. ZŠ U Tenisu má na svém kontě 253 kg, což je v přepočtu na jednoho žáka 0, 416 kilogramu. Škola získala 2 tisíce korun.
  3. ZŠ Svisle – tam školáci nasbírali 73 kg baterií, což je v přepočtu na jednoho žáka 0, 172 kg. Škola získala 1 a půl tisíce korun.

 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..