V těchto dnech vrcholí přípravy jubilejního ročníku populárního folklorního festivalu V zámku a podzámčí. Ten se uskuteční již v pátek a sobotu 17. a 18. června, opět na přerovskémHorním náměstí a v jeho blízkém okolí. Pro diváky je připraven bohatý program, tentokrát tematicky zaměřený na vojnu a její odraz v lidové kultuře.

Mezi desítkou vystupujících souborů nebude chybět ani skupina historických tanců Vere Gratia z Napajedel, oblíbená přerovská CM Primáš a známý a úspěšný slovenský folklorní soubor Stavbár ze Žiliny. Cílem festivalu je nejen zaujmout a pobavit diváky, a dokázat jim, že folklor není nudný ani nezáživný.

Letošní ročník festivalu bude výjimečný zejména tím, že půjde o jeho desátý ročník. Myšlenka pořádání tohoto festivalu byla uvedena v život v roce 2006 a již v červnu 2007 proběhl jeho první ročník. Od té doby k nám do Přerova zavítalo přes 120 souborů nejen z Moravy, Slezska a Čech, ale také z řady evropských zemí (Gruzie, Itálie, Maďarsko, Slovensko, Srbsko, Ukrajina). Návštěvníkům přiblížily krásu a bohatství lidového umění, domácího i zahraničního. Divácky velmi úspěšné byly i komponované pořady pod širou oblohou, častou ve večerních hodinách, na nezvyklých místech města Přerova. Připomenout se sluší alespoň Keltskou noc, Hanáckou svajbu, muzikál Ječmínek, Hoří, hoří svatojánský ohníček a Olé, flamenco,“ uvádí ředitel festivalu Lubor Maloň.

Program nezapomíná ani na děti

Struktura programu festivalu je podobná jako loni. Festivalovými předskokany jsou nejen výtvarná soutěž a výstava Byla vojna vypsaná (od 1. června 2016 v Muzeu Komenského v Přerově), ale také vzdělávací program Tluče bubeníček. Ten bude probíhat od pondělí 13. června do pátku 17. června v areálu zahrady bývalých městských jeslí U Bečvy 904/1. Dětské školní kolektivy (děti z MŠ a žáci prvního stupně ZŠ) tak budou mít možnost zúčastnit se 90 minut trvajícího programu, během kterého se zábavnou a poučnou formou dozvědí mnoho zajímavých informací o tom, jaké útrapy přinášela válka jejich vrstevníkům před sto a více lety.

Od pátku do soboty ožije město foklorem

Vlastní program festivalu začne v pátek 17. června v 21.00 hodinna Letní divadelní scéně mezi hradbami přerovského zámku. Půjde o vystoupení skupiny historických tanců Vere Gratia z Napajedel
a jejího hudebního hosta. Za svitu loučí se tak diváci pokochají v autentickém historickém prostředí gotickými a renesančními tanci a dobovými kostýmy a zaposlouchají se do okouzlujících melodií v podání skupiny Trio Con Amore.

Následující den, tedy v sobotu 18. června, zahájí program festivalu v 13.30 hodin originální vystoupení slovenského folklorního souboru Žilinské univerzity Stavbár, který divákům přiblíží lidovou kulturu severozápadního Slovenska. Oficiální zahájení festivalu bude ve 14.00 hodin.

Pořad Jdou vojáci, jdou, v souladu s tématem festivalu, zahraje na vojenskou strunu a diváci tak budou mít možnost poznat, jak moc vojna a válka ovlivnila lidovou kulturu našich předků. Postupně se v programu vystřídá šest souborů, dětských i dospělých. Bude to Dětský folklorní soubor Olšavěnka Uherský Brod, Valašský soubor písní a tanců Malá Jasénka Vsetín, Slovácký soubor Kyjov, Folklorní soubor Vrtek Opava, Stavbár – folklorní soubor Žilinské univerzity a takřka domácí Hanácký soubor písní a tanců Klas Kralice na Hané. Na závěr pořadu, v 18.18 hodin budou vyhlášeni vítězové divácké soutěže o zajímavé ceny, která bude probíhat od 13.30 hodin. Chvíli po skončení tohoto pořadu, od 19.00 hodin, se na nádvoří zámku odehraje posezení u cimbálu za doprovodu CM Primáš Přerova CM Okybača Lipník nad Bečvou.

Doprovodný program

Pro návštěvníky festivalu bude v sobotu připraven bohatý doprovodný program. Od 13.30 hodin to budou zajímavé soutěže pro děti, bohatý stánkový prodej a divácká soutěž o zajímavé ceny. Bližší informace naleznete na www.hanaprerov.cz nebo www.prerovmuzeum.cz. V souvislosti s konáním festivalu bude pro dopravu uzavřeno Horní náměstí v sobotu od 12.00 do 20.00 hodin. V případě nepříznivého počasí se páteční i sobotní program festivalu uskuteční v Klubu Teplo na Horním náměstí.

V zámku a podzámčí

Zdroj: Muzeum Komenského v Přerově, foto: FS Haná Přerov

 

 

 

                       

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..