O víkendu 21. a 22. května bude Kynologický klub Přerov (dále KK Přerov) pořádat Kvalifikační závod na Mistrovství světa v Agility. Závod bude probíhat na stadionu Spartak Přerov a to od ranních hodin až do setmění. Zúčastní se přes 300 týmů z celé republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Rozhodčí jsou nominováni z Velké Británie a Polska.

„Tato ojedinělá a velkolepá akce je vizitkou skvělé práce dobrovolníků, kteří se na menších závodech osvědčili, proto bylo rozhodnuto o přidělení pořadatelství i takto velkých závodů právě pro KK Přerov.“ tvrdí předsedkyně KK Přerov, Lenka Dušánková.

Závody tak vysoké úrovně a pořadatelské náročnosti ještě nebyly v Olomouckém kraji pořádány.

Kynologický klub Přerov se již řadu let věnuje výcviku psů, v posledních pěti letech se také začal intenzivně věnovat psím sportům, zvláště agility.

 


Co je to agility?

Agility je sport se psem, jemuž se může věnovat úplně každý, s jakýmkoliv psem. Psovod může být různého věku, soutěží se dle velikostních kategorií psů a výkonnostních kategorií týmů (tým tvoří psovod a pes)

Hlavním cílem tohoto sportu je dosáhnout lepší spolupráce a komunikace mezi psem a jeho psovodem a skloubit přesné překonávání překážek s rychlostí, která plyne ze sebejistoty a důvěry.

Psovod se svým psem musí překonat trať s překážkami ve správném směru a pořadí, bez chyb a v co nejlepším čase. Je to sport, který prospívá fyzické kondici psa i psovoda a velmi dobře upevňuje vztahy mezi psem a pánem.

Kromě toho je každý trénink i závod výbornou příležitostí pro socializaci psa a zvýšení pohybových volnočasových aktivit občanů, napříč všemi věkovými kohortami. Výborně také funguje pro upevňování multigeneračních vztahů a překonávání mezigeneračních překážek, není výjimkou, že běhá dítě školou povinné i aktivní penzista.

Agility je náročnější na psovoda, protože jeho práce je zapamatovat si trať (která je pokaždé jiná) a vést po ní psa. Často dochází ke změnám směru, a protože jsou psi obvykle rychlejší než psovodi, agility vyžaduje rychlé reakce, jak ve vydávání povelů, tak v jejich plnění.

„Agility závody jsou také skvělá podívaná pro diváky, kteří mohou obdivovat souhru týmů, rychlost psovodů a šikovnost pejsků. Na akci zveme diváky, kteří mají vstup zdarma, a těšíme se, že vytvoří krásnou kulisu pro všechny závodníky – psovody i psy.“ dodává Lenka Dušánková.

 

Více informací:

Erika Konupčíková ekonup@gmail.com nebo na 739 445 930

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..