Obecně závaznou vyhlášku, která řeší hluk na území Přerova a místních částí, chtějí uvést do života radní. Jejich návrh počítá především s regulací hlučných strojů, přístrojů a zařízení jako jsou sekačky, kotoučové a motorové pily, křovinořezy či úhlové brusky. Vyhláška, o níž budou v pondělí 16. května jednat ještě i zastupitelé města, řeší také odpalování zábavní pyrotechniky a pořádání veřejných hudebních produkcí.

Noční klid je vymezen dobou od 22 do 6 hodin následujícího dne. Není ale nic výjimečného, když krátce po šesté hodině vytáhne lidi z postele třeba sekačka na trávu. Pokud vyhláška projde, sekačka už šanci nedostane. „Podle vyhlášky, kterou navrhujeme, je každý povinen zdržet se v Přerově a v místní části Předmostí veškerých prací spojených s užíváním hlučných zařízení takto – ve všední dny v době od 6 do 7 hodin a o sobotách od 6 do 8 hodin. Pro celé území Přerova pak platí omezení o nedělích, státních svátcích a ostatních svátcích od 6 do 8 hodin a dále pak od 11 do 14 hodin,“ informoval náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Návrh nové obecně závazné vyhlášky se dotýká také odpalování zábavní pyrotechniky v Přerově a Předmostí, která by měla dostat zelenou jen na Mikuláše, tedy 5. prosince, na Silvestra a na Nový rok. Konání ohňostrojů je omezeno do 23 hodin, s výjimkou 31. prosince a 1. ledna.

„Vyhláška určuje i podmínky pro veřejné hudební produkce – tím máme na mysli živou nebo reprodukovanou hudbu, která je slyšitelná na veřejném prostranství,“ osvětlil náměstek Košutek. Podle návrhu, který předložil radě ke schválení, by pořadatelé těchto produkcí byli povinni ukončit je úderem 22. hodiny. Výjimku do 24 hodin mohou dostat tři areály – Výstaviště, Pivovar Zubr a zámek s letní divadelní scénou. Samostatnou kapitolu tvoří hody v místních částech, pro něž by noční klid neplatil „Pořadatelé, kterým vyhláška uděluje výjimku, budou mít povinnost deset dnů předem informovat o těchto akcích přerovskou městskou policii,“ podotkla právnička města Jana Hrubá.

Organizátoři, kteří by chtěli v Přerově uspořádat velkolepou kulturní akci, jež přesáhne všechny časy dané vyhláškou, nezůstanou úplně bez šance. Budou ale muset třicet dnů předem podat žádost o výjimku, kterou zašlou na předtištěném formuláři na adresu města. Tuto možnost budou  mít ovšem pouze tuto sezónu – dnem 1. října letošního roku nabyde účinnosti novela přestupkového zákona, podle které už obce nebudou oprávněny udělovat výjimky svým rozhodnutím. Ty už budou muset být pouze přímo v textu vyhlášky.

Protihluková vyhláška bude předložena zastupitelům už podruhé. Vloni v červnu nepodpořili návrh, který měl mnohem přísnější pravidla i pro provozovatele hospod a nočních barů. Pokud novou úpravu zástupci politických stran odhlasují, mohla by vyhláška vejít v účinnost už 15. června.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..