Nemocnice Přerov zve na čtvrtek 19. května širokou veřejnost na osvětovou akci zaměřenou na prevenci a příznaky cévní mozkové příhody, označované také jako mozková mrtvice či mozkový infarkt. Toto náhlé postižení určité oblasti mozku zasáhne ročně 35 tisíc Čechů a cévní mozková příhoda je také hlavní příčinou trvalé invalidity i třetí nejčastější příčinou úmrtí u nás. Právě včasná pomoc a správný postup při prvotních příznacích přitom mnohdy snadno odvrátí případné negativní důsledky.

U cévní mozkové příhody hraje zásadní roli čas. „Pokud ji postižení nebo jeho blízcí odhalí hned a zavolají rychlou záchrannou službu, mohou být dopady na zdraví minimální. V opačném případě může ale cévní mozková příhoda končit i smrtí, nebo přinejmenším trvalými následky. Netrvá totiž dlouho a neokysličené nervové buňky začnou odumírat. Po několika hodinách je mozek již nenávratně poškozen,“ varuje vrchní sestra neurologického oddělení Nemocnice Přerov Mgr. Alena Caletková.

Na rozdíl od infarktu myokardu, který je typický silnou bolestí za hrudní kostí, u mozkového infarktu, tedy cévní mozkové příhody, příznaky tolik jednoznačné nebývají. V některých případech se objevuje pokles koutku úst či poruchy řeči, jindy přichází ochrnutí či slabost na končetinách jedné poloviny těla, případně i náhlé poruchy vědomí. Záleží vždy na tom, jaká část mozku je infarktem zasažena. V řadě případů pak může jít i jen o málo výrazné poruchy citlivosti, brnění končetin a obličeje, dvojité vidění, závratě, zvracení či bolest hlavy bez zjevné příčiny

 „Pokud se kterýkoliv z těchto signálů objeví, je potřeba ihned jednat, a to i v případech, kdy postiženého nic nebolí a potíže ustupují. Lidé by nikdy neměli podceňovat situaci a vždy zavolat záchrannou službu, protože jedině rychlá pomoc v řádech hodin může odvrátit negativní dopady. Zároveň je ale také na místě věnovat pozornost preventivním vyšetřením,“ vysvětluje Mgr. Alena Caletková s tím, že právě preventivní vyšetření spojená s cévní mozkovou příhodou (CMP) budou v rámci Dne prevence CMP nabízena v Nemocnici Přerov zájemcům zdarma.

Komplexní osvětu na téma cévní mozkové příhody nabídnou zdravotníci Nemocnice Přerov v neurologické ambulanci v pavilonu interny, a to ve čtvrtek 19. května od 8.00 do 15.00 hodin. Příchozí budou moci využít měření krevního tlaku a pulsu, ultrazvukového měření krčních tepen, natočení EEG, měření celkových tuků i odběru krve na cholesterol a glykémii. Zároveň nebude chybět ani možnost prohlídky ambulancí nebo odborné poradenství lékařů.

Akce je přitom určena všem věkovým skupinám. Cévní mozková příhoda sice nejčastěji postihuje osoby starší 65 let, více muže, u žen ale naopak bývají důsledky fatálnější, kdy vlivem vyššího hormonálního zatížení organismu více než polovina případů CMP končí smrtí. „Znalosti ohledně prevence a okamžité pomoci v případě vzniku CMP se ale hodí úplně všem, protože nikdy nevíte, kdy potíže zastihnou například vaše příbuzné nebo kolegy v práci,“ uzavírá Mgr. Alena Caletková

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..