Bývalý primátor Jiří Lajtoch byl u soudu osvobozen stejně jako jeho pět kolegů. Předmětem soudního sporu byly údajně předražené stavební zakázky města Přerova.

Zakázky za 200 milionů korun na stavbu domova důchodů a na přestavbu zimního stadionu získala před lety Přerovská stavební , a. s. bez výběrového řízení na vícepráce.V roce 2011 byl tehdejší primátor Jiří Lajtoch, a spolu s ním také Jaroslav Čermák z ODS, Václav Zatloukal z ČSSD a bývalý náměstek Josef Kulíšek z ODS nebo dva úřednící magistrátu Pavel Gala a Jiří Raba obviněni za zneužívání pravomoci. Vkleklé soudní spory ukočnil dnes ukončilo osvobození Olomouckého okresního soudu.  Ten došel k názoru, že obviněné je nutno zprostit obžaloby.

 „S ohledem na závazný právní názor odvolacího soudu jiné rozhodnutí než zproštění všech obžalovaných z obou dvou trestných činů pro okresní soud nebylo možné,“ zdůvodnil rozhodnutí soudu předseda senátu Petr Sušil. Státní zástupce, který znovu navrhl podmíněné tresty, se proti verdiktu odvolal. Stejný krok zvažují i obhájci, kteří chtějí příznivější zdůvodnění zproštění obžaloby.

Státní zástupce u soudu argumentoval tím, že nešlo o klasické vícepráce, se kterými projekt nepočítal, ale spíše o nové práce. Krajský soud podle něj případ zjednodušil na to, zda limit pro vícepráce je 20 či 30 procent. „Z dokazování je potvrzeno, že obžalovaní porušili řadu ustanovení zákona o veřejných zakázkách,“ řekl státní zástupce, podle něhož bylo obžalovaným prokázáno, že jednali s cílem zadat zakázku a dodatečné práce konkrétním subjektům.

Soudy vlekoucí se od roku 2011 stály politiky kariéru.

Zdroj: ČTK, Foto: Město Přerov

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..