klice-imgTo, co je pro jednoho jasné a přirozené, musí druhý poctivě natrénovat. Přerovští sociální pracovníci moc dobře vědí, jak je pro některé lidi složité zajistit a udržet si bydlení, hlídat složenky a odkládat peníze na inkaso. Rozjíždějí proto takzvané tréninkové bydlení, které by mělo v první fázi pomoci čtyřem vytipovaným rodinám ze sociálně slabého prostředí k tomu, aby si udrželi bydlení.

„Aktuálně žije v Přerově na ubytovnách šest stovek lidí. Další desítky rodin bydlí v sociálně vyloučených lokalitách a mnohé se potýkají s neschopností udržet si byt. Dostanou peníze, nakoupí si jídlo nebo oblečení – a pak zjistí, že vlastně nemají na zaplacení nájmu, elektřiny nebo třeba vody. Proto je třeba dát jim v tomto ohledu jakousi školu života,“ říká náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO). Pomyslnou školní učebnou bude pro čtyři rodiny obecní byt, který dostanou na určitou dobu do užívání – a tam pod dohledem sociálních pracovníků musejí žít tak, aby jim nevznikaly dluhy. Mezi jejich povinnosti se zařadí nutnost naučit se hospodařit s „hromádkou peněz“ takovým způsobem, aby na konci měsíci nebyla rodina v mínusu.

„Zájemci se nám mohou do projektu hlásit do 9. května. My jejich situaci posoudíme a vybereme čtyři domácnosti, které začneme sledovat. Nebudeme jim zasahovat do běžného osobního života, ale určený pracovník je bude učit hospodařit. Podmínkou je, aby zájemce neměl dluh u dodavatele energií, protože jinak by nemohla být uzavřena smlouva o dodávce,“ doplňuje vedoucí odboru školství a sociálních věcí přerovského magistrátu Romana Pospíšilová. Rodiny, které v ročním projektu uspějí, budou moci žít v obecních bytech a samy pak dokázat, že jsou schopny čerpat z toho, co se naučily. Lidé, kteří v tréninkovém bydlení „propadnou“, se budou muset vrátit tam, odkud přišli… Na ubytovnu, do azylového domu, nebo k rodině.

„Sociální pracovník bude sledovat i to, jestli klient nemá nový dluh, zda nepřišel o zdroj příjmu, nepropadl třeba závislosti, ale také jestli nenarušuje svým chováním sousedské vztahy,“ podotýká náměstek Navrátil. Podle něj je problém, že některé rodiny po celé generace neumějí hospodařit – a tento trend je třeba přibrzdit, nebo dokonce zastavit.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..