V přerovském tisku se tuto informaci pravděpodobně ani nedozvíte, aktualitu jak lákala Jarní zahrada mírně zkreslenou a podbarvenou fotografiemi ano, ale jak je na tom opravdu Přerovské výstaviště ne. Proto jsme se rozhodli tento článek také zveřejnit.

Marian-JureckaNěkdejší chlouba města – Výstaviště Přerov – je na prodej. Část areálu má nového majitele, zbytek na kupce čeká. Nebude jim město, kraj ani stát. Nic na tom nezměnil ani ministr Marina Jurečka, který osobně v Přerově loboval za to, aby radnice s pomocí státu výstaviště získala.
„Měl jsem pocit, že se vnucuji do dveří někomu, kdo o to nestojí“ vzpomíná ministr zemědělství Marian Jurečka na dojem, s jakým před dvěma lety opouštěl přerovskou radnici. Bylo krátce po komunálních volbách a ministr tehdy přijel, aby městu pomohl koupit přerovské výstaviště. Firmám, které areál vlastnily, hrozí konkurz a Jurečka, který žije v Rokytnici u Přerova, nabízel městu státní účast prostřednictvím „svého“ výstaviště v Českých Budějovicích.

A dnes? Zklamaný ministr už jen zdálky sleduje, jak insolvenční správce prodává někdejší chloubu Přerova znovu do soukromých rukou. Přerovská opozice tvrdí, že příležitost vlastnit výstaviště pohřbila osobní nevraživost mezi členy vládnoucí koalice a bývalým vedením radnice. Současný primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov) to odmítá, podle něj má město jiné priority.

„Insolvenčnímu správci je jedno, kdo výstaviště koupí. Když ho získá nějaký spekulant a areál bude neustále měnit majitele, tak o něj definitivně přijdeme“ obává se bývalý náměstek primátora Michal Zácha z ODS. Strana, která je dnes v opozici, vidí výstaviště jako rozvojovou lokalitu. „Ve spolupráci s českobudějovickým výstavištěm mohla ožít v kulturní zónu pro výstavy i společenské akce. Kdyby to nefungovalo, mohli jsme ji nabídnout investorům“ vysvětluje Zácha, který schůzku s ministrem Jurečkou inicioval a jako člen bývalého vedení města se jí také účastnil. „Pan ministr dal městu jasnou a lukrativní nabídku. Po radnici chtěl jen tři věci – nějakou spoluúčast, spolupráci a makat na tom. Radní Jiří Kohout (Společně pro Přerov) pak v diskusi na Faceboku napsal, že když se jednání účastnil Zácha, bylo předem odsouzeno k záhubě. To svědčí o zdejší politické kultuře. Zájem města a občanů není nadřazen osobním půtkám“ popsal Zácha.

Bývalá přerovská koalice stran ODS, ČSSD, TOP09 a KDU-ČSL schytala v posledních volbách debakl. Nyní na radnici vládne uskupení ANO, Společně pro Přerov, Nezávislí a Za prosperitu Přerova a jeho místních částí. Primátorem je někdejší lídr opozice a dlouholetý kritik bývalého vedení města Vladimír Puchalský. I on byl na jednání s ministrem Jurečkou. „Schůzka byla naprosto neformální. Shodli jsme se na závěru, že město bude uvažovat o možnosti koupit výstaviště za předpokladu, že stát prostřednictvím Výstaviště České Budějovice do celého projektu vstoupí. A to se nestalo“, uvedl Puchalský. Dodal, že v současné době radnice o majetkové účasti na výstavišti neuvažuje. „Celé to území je vhodné spíš pro rozvoj soukromých zájmů. Nevidíme tam pro město žádný potenciál, máme úplně jiné priority“, vysvětluje s tím, že město chce přednostně řešit průmyslovou zónu na letišti, dostavbu dálnice, průpis Přerova nebo také železniční zastávku v Předmostí. Puchalský odmítl, že by v rozhodnutí nevyužít potenciál výstaviště byla politika. „ODS se velice mýlí, nejde o to, že to tlačí právě ona. Město nemá na výstaviště prostředky a chce, aby využily soukromé firmy„.

Výstaviště má v Přerově historii dlouhou víc než 130 let. Město proslavily hlavně celonárodní výstavy hospodářských plemenných zvířat, které v druhé polovině 20. století dokázaly na výstaviště přilákat i desetitisíce lidí. Naposledy patřil areál třem soukromým firmám, které skončily v konkurzu. Třetinu majetku nedávno koupila přerovská společnost Visimpex, další dvě na nového majitele čekají. „O halu uprostřed výstaviště má zájem firma EMOS, ale zatím jsme se nedohodli na ceně. My chceme 35 milionů. Společnost nabízí zhruba 28 milionů“, prozradil insolvenční správce Martin Koubek. Jak tvrdí, na začátku se snažil prodávat areál jako celek, ale bylo to nereálné. „Cena byla kolem 75milionů a takový zájemce se v dnešní době skoro nedá najít,“ podotkl. Majetkovou účast na výstavišti podle něj odmítl i Olomoucký kraj, respektive jeho hejtman Jiří Rozbořil.

 

 

Rozhovor s ministrem Jurečkou: „Radní promarnili příležitost“

 

Ministr zemědělství Marian Jurečka má k přerovskému výstavišti osobní vztah, patří mu totiž některé vzpomínky na jeho studentská léta. Jen kousek od výstaviště chodil na střední zemědělskou školu a coby student pomáhal i se samotnými výstavami. „Na jedné z posledních výstav hospodářských plemen, které měly víc než stoletou tradici, jsem osobně vodil zvířata,“ říká. I to byl jeden z důvodů, proč se snažil někdejší přerovskou chloubu před dvěma lety zachránit. Ukázalo se, že marně.

Co přesně jste Přerovu nabízel?
Přišel jsem s návrhem, že pokud by město mělo vizi, jak s areálem něco dokázat, tak bychom společně mohli hledat řešení. Pokud by i radní dokázali sehnat i menší prostředky, například z evropských fondů, tak bychom jako ministerstvo vážně uvažovali o tom, že bychom do projektu vstoupili prostřednictvím našeho Výstaviště České Budějovice, kde jsme většinovým vlastníkem. V Přerově bychom nebyli dlouho, protože našim cílem není provozovat síť regionálních výstavišť. Pomohli bychom na přechodnou dobu. Samozřejmě za situace, že by to pro nás dávalo smysl a mělo návratnost.

Jak reagovalo vedení města? S jakými pocity jste odjížděl?
Byli jsme na šetření na místě a požádali kolegy z Českých Budějovic, aby udělali jednoduchou analýzu nutných investic. Pořád jsem ale opakoval, že tahounem, který musí mít chuť s tím něco udělat, musí být Přerov. Bohužel už na tom jednání a potom i v následujících měsících jsem žádnou výraznou aktivitu ze strany vedení radnice nezaznamenal.

Město naopak čekalo nějakou další aktivitu od vás…
Ani jedna strana jsme nebyli vlastníkem výstaviště, ale bylo to na území Přerova. Byl jsem zklamaný. Kdybych já byl v pozici primátora, měl bych větší tah na branku. My jsme mohli být partnerem do úrovně až 40 procent, jak do aktivity, tak financí. I zástupci agrární komory odcházeli z jednání s rozpačitými pocity.

Dnes se areál po částech rozprodává. Je to podle vás škoda?
K výstavišti mám osobní vztah, proto mi bylo líto nechat ho napadnout. Očekával jsem ale úplně jiný přístup. Třeba vedení z Brna, když vědělo, že má na svém území takovou devizu jako výstaviště, tak vstoupilo do jednání, bylo aktivní a dnes je město většinovým majitelem. Myslím si, že je to promarněná příležitost pro Přerov.

 

Zdroj: MF dnes    /   Autor: Petra Klímková

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..