Od června bude tento byt v jednom z pečovatelských domů sloužit lidem, kteří se z minuty na minutu ocitli na ulici. Byt není určen nájemníkům, kteří o střechu nad hlavou přišli kvůli dluhům či sporům, nemá ani suplovat bydlení pro oběti domácího násilí. Je určen výhradně lidem, kterým jejich obydlí zachvátí oheň, zaplaví voda, nebo ho zničí jiná pohroma.

„Při nedávném požáru v jednom z přerovských bytů jsme narazili na problém, že nemáme kam umístit občany, kteří se dostali do potíží. Vyhoří jim byt, vyplaví ho voda – a než si celou věc vyřeší, měli by mít možnost získat od města na přechodnou dobu ubytování. Ne každý má ve městě rodinu, která mu pomůže,“ řekl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO). Krizový byt bude v průběhu května zřízen v Domě s pečovatelskou službou na Trávníku a do jeho úprav půjde zhruba čtyřicet tisíc korun.

„Lidé, kteří se ocitnou v nouzi, se tak mohou klidně i uprostřed noci bezproblémově nastěhovat do místnosti, vybavené dvěma lůžky, v bytě budou mít nachystané povlečení, ručníky a další běžné vybavení,“ konstatoval náměstek Navrátil. Součástí bude i další nábytek a také kuchyňský kout vybavený elektrický vařičem, mikrovlnnou troubou a nádobím, samozřejmostí je i sociální zařízení. „Počítáme s tím, že lidé tu přečkají nezbytně nutnou dobu – řekněme v řádech dnů, týdnů, maximálně třech měsíců. Musejí ale dodržovat řád pečovatelského domu a promíjeny jim nebudou žádné excesy,“ zdůraznila vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová.

Ve výjimečných a opodstatněných případech bude možno tento krizový byt využít i jinak. Například se může stát na krátkou a přechodnou dobu místem pobytu lidí, kteří tu překlenou dobu „administrativního procesu“ – kdy jen čekají na umístění v domě s pečovatelskou službou a potřebují několik dnů na vyřešení své situace. V žádném případě ale nebude sloužit lidem, kteří svým zdravotním stavem, chováním či životními návyky mohou ohrozit jiné – ať už by se jednalo o jedince aktuálně závislé na alkoholu či psychotropních látkách, nebo s akutním infekčním onemocněním.
Zdroj: Město Přerov

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..