Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravuje první deset návrhů na vyvlastnění nemovitosti, které jsou na trase plánované dálnice D1 u Přerova a stále se je nedaří vykoupit. S majiteli pozemků a nemovitostí budeme ale ještě jednat, řekl ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala. Státu se dosud podařilo vykoupit zhruba 90 procent pozemků pro stavbu důležitého úseku D1 mezi Přerovem a Říkovicemi, který má být zprovozněn v roce 2019.

„Podle mých informací připravujeme zhruba deset návrhů na vyvlastnění. Jsou to věci, u kterých nám uběhly lhůty a podle našeho názoru se to nikam nehýbe,“ uvedl Fiala. Jedním dechem ale upozornil, že stále je ještě prostor pro jednání s vlastníky, avšak čas se krátí.

„Vydal jsem pokyn, že nezahájíme takové řízení bez toho, aniž bych konkrétního vlastníka osobně viděl a probral s ním situaci. Chci se přesvědčit o tom, že jsme udělali maximum pro to, abychom uzavřeli dohodu a předešli sporu,“ řekl.

Jednání o výkupu pozemků nejsou jednoduchá hlavně v Dluhonicích, kde je vykoupena jen zhruba polovina potřebných parcel. Obyvatelům se totiž nelíbil záměr zbourat kvůli stavbě dálnice několik domů či část sportoviště a chtěli trasu dopravní tepny posunout dál od obce. Lidé tvrdí, že dálnice u obce, kolem níž vede železniční koridor, zvýší hluk a zhorší kvalitu ovzduší. Někteří lidé proto nechtějí svoje nemovitosti stále prodat.

Na dálnici čeká i průmyslová zóna

Rychlá dostavba úseku dálnice D1 u Přerova je důležitá nejen kvůli přetížené dopravě v centru města, ale také z pohledu plánované strategické zóny na bývalé vrtulníkové základně v Bochoři, která se bez napojení na kvalitní dopravní infrastrukturu neobejde. Úřady již zahájily přípravu budování zóny, do které chtějí přilákat velké investory.

Na celé D1 v délce 377 kilometrů z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska chybí dobudovat jen úsek z Říkovic do Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, který měří 24 kilometrů. Loni v létě začala stavba úseku mezi Lipníkem a Přerovem, na nějž má navázat poslední chybějící část z Přerova do Říkovic.

Zdroj: zpravy.e15.cz

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..