doprava-autobus-zastavkaDopravní a logistická společnost, která zajišťuje v Přerově městskou autobusovou dopravu, přišla kvůli platební neschopnosti o pět pronajatých autobusů. Výpadek se už ve čtvrtek 4. února odrazil na omezení některých spojů – v dopravní špičce nevyjelo z Masarykova náměstí, kde úředníci monitorovali situaci, sedm ze 47 spojů. Zástupci Přerova dnes jednali v krizovém režimu s Karlem Horákem, který je zmocněn zastupovat Dopravní a logistickou společnost. Ten potvrdil, že společnost není z finančních důvodů schopna nadále zajišťovat plnění smlouvy, která byla uzavřena v roce 2014 na deset let. Dá se očekávat, že v následujících dnech město tuto smlouvu vypoví a zadá zakázku jinému provozovateli.

„Paralelně jednáme s Dopravní a logistickou společností – a zároveň s novým možným dopravcem, který by autobusovou dopravu v Přerově zabezpečoval,“ potvrdil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Podle posledních informací by o víkendu měly vyjíždět linky na trasu ve standardním režimu, problém by eventuálně mohl nastat až v pondělí – v čase dopravní špičky, kdy je třeba obslužnost zajistit prostřednictvím více autobusů. „Budeme aktuálně občany o situaci informovat. Zároveň jsme požádali Dopravní a logistickou společnost, aby zajistila informovanost prostřednictvím své informační kanceláře,“ řekla Jitka Kočicová z přerovského magistrátu.

Smlouva s vítězem tendru na městskou hromadnou dopravu byla podepsána za minulého vedení radnice v březnu roku 2014. Dopravce tehdy nabídl městu cenu 136,8 milionu korun bez DPH. Původně se přitom počítalo s tím, že hodnota zakázky na provozování MHD v Přerově na příštích deset let bude 250 milionů korun bez DPH. Podle současných zástupců města byla cena podhodnocená a problémy s plněním smlouvy jsou toho důkazem.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..