kompostarna-bioodpadV kompostárně na okraji Přerova končí tuny vánočních stromků. Právě v těchto dnech je lidé vyhazují nejvíc. Pořídili si totiž druhy, které déle vydrží.

Stromky končí u popelnic nebo v hnědých nádobách na bioodpad. Ve městě se třídí od loňského jara. První zimní svoz ale přinesl nečekané problémy. Stromky v kontejnerech přimrzají.

„Dávám ho klasicky do těch hnědých, biologických popelnic. Dávám ho tam celý,“ říká Eva Svojanská, která už také odstrojila stromek a míří s ním ke kontejneru na bioodpad na sídlišti v Předmostí.

[clear]

Třídění stromků je správné. I když v tomto konkrétním případě ne tak docela, upozorňuje Radek Koněvalík z technických služeb a vysvětluje, jaké problémy první zimní svozy přinesly: „Patří tam, ale je potřeba je upravit tak, aby byly buď rozštěpkovány nebo rozstříhány na menší kusy. Chce to zahradnické nůžky, pilku nebo štěpkovač. Provozně je problém s tím, že se tato nádoba špatně vyprazdňuje. Ten stromeček je tam natlačen a špatně se vyklopuje. Může se také stát, že vlivem vlhkosti a mrazu nám tam ten stromek může i přimrznout.“ 

Teď bude důležité, aby se informace o problémech s tříděním stromků dostaly zpět k obyvatelům města. I to už mají v technických službách vymyšlené.

„Vyhodnotíme tuto situaci. Svoz vánočních stromečků ukončíme na konci ledna a na základě toho poté napíšeme článek, který dáme na naše webové stránky i do Přerovských listů,“ říká Radek Koněvalík.

Všechny svezené stromky končí v kompostárně. Už je jich tady celá hromada, říká vedoucí Zdeněk Rybka: „Naše vozy prvního ledna začaly svážet vánoční stromky. Přijedou v průměru čtyři vozidla denně. Máme tady teleskopický nakladač, který stromky nakládá a sype je do drtícího a mísícího zařízení, kde jsou stromky rozdrceny, a vznikne takzvaná štěpka.“ 

Než se promění v kvalitní kompost, nějakou dobu to potrvá.

„Musí tam proběhnout kompostovací proces, který se nedá urychlit. Předpokládáme, že na jaře budeme tvořit nové zakládky a někdy v polovině roku bude zase další kompost připraven k odběru,“ uzavírá Zdeněk Rybka.

 

Zdroj: rozhlas.cz   / Autor: Jana Zemková

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..