svatovavrinecke-hody-prerov2Přerov vstoupil do roku oslav. Připomíná si 760. výročí od chvíle, kdy Přemysl Otakar II. povýšil původní osadu na královské město. Významná událost se stala 28. ledna roku 1256.

„Oslavy oficiálně zahájíme v neděli 24. ledna hned několika akcemi. S odkazem na významnou historii jsme připravili ve Výstavní síni Pasáži expozici, připomínající Středomoravskou výstavu, která v létě roku 1936 vzbudila pozornost v celém Československu. Jen za první tři týdny se na ni přišlo podívat více než 125 tisíc lidí. Výstava Přerov zviditelnila a město z tohoto úspěchu ještě dlouho žilo,“ uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský. Vernisáž se uskuteční v 17 hodin a expozice pak bude k vidění až do 15. dubna. Návštěvníci se dostanou po ose času o osmdesát let zpět, kdy na výstavě, která byla přehlídkou života, kultury a hospodářství střední Moravy, stála třeba unikátní padáková věž, která byla nevídanou atrakcí i raritou. „Archivářům se podařilo najít plány této věže, které budou k vidění. Předali nám i kompletní výstřižkovou službu, takže se návštěvníci dozvědí, kde a jak se o výstavě psalo. Zajímavý je i originál návštěvní knihy, kterou nám zapůjčilo Muzeum Komenského,“ konstatovala kurátorka výstavy Marta Jandová. Návštěvníci budou mít možnost podívat se i na krátké filmy ze Středomoravské výstavy, které byly uloženy v archivu.

Na výstavě bude rovněž pokřtěna kniha, která je vzpomínkou na rod Žerotínů, jenž je s Přerovem pevně spjat. „V publikace se čtenáři dozví o vztahu Karla staršího ze Žerotína k Přerovu a jeho obyvatelům v době, kdy město vlastnil a pobýval tu. To bylo s různými přestávkami od roku 1598 až do října 1636, kdy na přerovském zámku zemřel,“ řekl autor publikace Jiří Lapáček, který je ředitelem archivu.

V tentýž den – od 18 hodin – bude v prostorách zámku předáváno ocenění významným přerovským organizacím. „Medaili Jana Amose Komenského v tomto roce získají tři kolektivy – Základní umělecká škola Bedřicha Kozánka, která už sto let vychovává děti i budoucí umělce. Dále pak oceníme Loutkové divadlo Sokola Přerov, které vloni oslavilo sto let a medaili máme připravenou i pro úspěšný Smíšený pěvecký sbor Vokál,“ doplnil náměstek primátora Tomáš Navrátil. Sváteční den pak vyvrcholí o půl osmé večer koncertem Moravské filharmonie, která bude v Městském domě hrát skladby světoznámé skupiny Queen.

Oslavy pak budou pokračovat na jaře a v létě. Lidé se mohou těšit zejména na Svatovavřinecké hody, které se letos ponesou v duchu výročí. „Do Přerova přijede sám Přemysl Otakar II. se svou chotí. Předá městská práva primátorovi města a vyzve lidi k veselení a zábavě. Na místě bude dobová hudba, kejklíři, loučový pochod. Chybět nebude ani historický jarmark před zámkem,“ zmínil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Přerované se mohou v roce výročí těšit také na soutěže, které jim mohou „přihrát“ zdarma lístky na kulturní představení v Městském domě. Stačí sledovat webové stránky města, kde se budou postupně a v nepravidelných intervalech vyhlašovat soutěžní otázky.

 

Zdroj: www.prerov.eu  Foto: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..