Aktualizováno – VIDEO

Do obchodů v přednádražní čtvrti se dnes vydali zástupci města Přerova. Stejnou inspekční cestu s anketním dotazníkem v ruce podnikli přesně před rokem. „Naším cílem bylo zjistit, jestli se pro obchodníky zlepšila od loňska bezpečnost, nebo zda stále čelí nájezdům zlodějů a drzých či sprostých zákazníků,“ konstatoval radní a zároveň manažer prevence kriminality Jiří Kohout (SpP). Lidé za pultem nešetřili kritikou zejména na nepřizpůsobivé občany. Mnozí ale připustili, že asistenti prevence kriminality, kteří v lokalitě už od léta působí, se snaží vyhrocené situace rovnat. Jejich práci hodnotili jako přínosnou.

„Před půl rokem mě tu přepadl muž, nastříkal mi do očí slzný plyn a ukradl mi plato zlatých přívěšků za 75 tisíc korun. Zažít znovu bych to nechtěla. Vítáme proto, když se tu objeví městští policisté či asistenti prevence a zajímají se o naši bezpečnost,“ vypověděla například prodavačka ze zlatnictví v Čechově ulici Dana Neugebauerová.

prevence-kriminality-clanek-001Radní Jiří Kohout, který anketu v ulicích prováděl, nabádal respondenty k upřímnosti – a zdůrazňoval, že i kritika je pro něj přínosnou informací. A právě kritikou nešetřila třeba prodavačka z nově vzniklého obchodu s potravinami taktéž v Čechově ulici. „Otevřeli jsme teprve vloni v létě, takže nemohou posoudit, jestli je to lepší, nebo horší. Špatnou zkušenost mám ale s Romy, kteří sem chodí krást. Přijdou třeba s kočárkem a zboží si do něj přímo strkají, navíc učí krást i své děti. Nebo jich tu přijde větší tlupa, udělají záměrně rozruch a strkají pak věci přímo do kapes,“ konstatovala Gabriela Bílková. Obdobné zkušenosti připustila i majitelka sousedního butiku s prádlem Jiřina Hrubá, která řekla: „Necítím se tu stále bezpečně. Potulují se tu nedůvěryhodní lidé z ubytoven nebo feťáci, občas sem vtrhnou, a buď se snaží něco odnést, nebo jsou sprostí. Vědí přesně, za kolik mohou ukrást, aby to byl jen přestupek. Jsem z toho znechucená.“ O své zkušenosti se podělila i další majitelka obchodu z této čtvrti Jana Matysová, která prodává kabelky a kožené zboží. „Problémy mám, ale poslední dobou nemohu říct, že by se týkaly Romů. Před časem sem například přišel slušně vyhlížející postarší pár. Než jsem se otočila, ukradli mi kožené rukavice. Výhodou ale je, že se většina zákazníků platí kartou, takže lákadlo v podobě hotovosti už tu nemám,“ řekla obchodnice.

Se svými špatnými, ale i dobrými zkušenostmi, se podělili prodavači ze dvou desítek obchodů. „Někteří připouštěli, že mají strach přes zimu, když v pět hodin zavřou provozovnu a vycházejí ven do tmy. Ale třeba v Kramářově ulici jsme se setkali s pozitivními reakcemi obchodníků, kteří si chválili, že jsou v ulicích vidět asistenti prevence – a jejich práci si cenili,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).

prevence-kriminality-clanek-002V Přerově v současné době působí čtyři asistenti prevence, kteří chodí do problémových lokalit a klidní tam vyhrocené situace. „Vybírali jsme záměrně uchazeče, kteří mají v romské komunitě autoritu. Jejich práce se nám osvědčila – a máme v plánu nabrat ještě letos další posily, bude-li trvat podpora státu,“ řekl manažer prevence kriminality Jiří Kohout. Ten zároveň slíbil, že stejná inspekční cesta se uskuteční i v lednu roku 2017, kdy zástupci města budou opět obchodníkům klást stejné otázky.

„Z ankety vznikne statistika, která je pro nás informačně cenná. Zjistíme, jestli se postupně situace lepší, zhoršuje, nebo stagnuje,“ řekl na závěr sociální pracovník přerovského magistrátu Boleslav Buš.

Foto 1: Na snímku majitelka obchodu Jana Matysová s radním Jiřím Kohoutem.

Foto 2: Asistent prevence kriminality Peter Lacko (na snímku vlevo) řekl: „Obchodníkům se snažíme pomáhat – a oni si toho cení. I naše, romská komunita, naši práci přijala pozitivně.“

 

Zdroj: www.prerov.eu   / Video: ceskatelevize.cz

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..