Zlepšit fungování kanalizace a vyřešit problémy s přívalovými dešti, po kterých do Bečvy odtékalo velké množství znečištěné vody, má dnes zprovozněný nový kanalizační sběrač a dvě retenční nádrže na kraji Přerova. Informovala o tom ČTK.

kanalizace-kozlovice-imgObyvatelé místní části Kozlovice se díky tomu dočkali dlouho plánované kanalizace. Projekt si vyžádal celkovou investici 413 milionů korun. Většinu nákladů pokryla dotace z evropských fondů a Státního fondu životního prostředí. „Podstatně se teď zlepší fungování kanalizace, kterou ochráníme před vysokými vodními stavy. Zvýší se její kapacita a především dojde k čištění většího množství odpadních vod,“ řekl dnes novinářům ředitel Vodovodů a kanalizací Přerov Miroslav Dundálek. Vodu z dešťových srážek, která dosud odtékala do Bečvy, zachytí dvě nové retenční nádrže. „Voda z nich bude po dešti odvedena zpět do kanalizace k vyčištění. Kvalita vody v řece Bečvě se tak zlepší,“ řekl.

Chybějící kanalizace v Kozlovicích byla pro město dlouhodobým problémem. Kvůli odpadům tekoucím v Kozlovicích do Bečvy dostala radnice v minulosti také pokuty. Situace zde byla neúnosná hlavně při vydatných deštích. Stavba se plánovala léta, radnici se ale nepodařilo získat dotace. Záměr nakonec převzaly Vodovody a kanalizace Přerov, které na projekt dotace získaly. „Tato investice přinese městu další rozvoj, protože infrastrukturní stavby jsou obecně předpokladem dalšího rozvoje. Na druhém místě je to nepochybně životní prostředí a ekologie, protože situace v Kozlovicích byla až kritická,“ uvedl primátor Přerova Vladimír Puchalský. Podle něj odpadní vody v této části Přerova odtékaly přímo do Bečvy.

Stavbu, která byla zahájena loni v červenci a zahrnuje devět kilometrů kanalizace, tvoří šest úseků na území Přerova a v místních částech Dluhonice a Kozlovice. V Přerově se stavělo na pravém i levém břehu Bečvy. V Dluhonicích byla postavena čerpací stanice, která odpadní vody čerpá do hlavní stoky směřující do čistírny odpadních vod v Přerově. Provoz obou nových retenčních nádrží řídí automat. Pokud bude jejich kapacita při vydatných deštích překročena, tak voda samovolně odteče do řeky Bečvy.

Další info: Přerov – výstavba levobřežního a pravobřežního sběrače s napojením Dluhonic a Kozlovic.

Zdroj: www.nase-voda.cz

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..