zdenek-danek-radnice-kalendarPřerov/ Svědectví z minulosti. Výpověď doby. Pohled na to, jak vypadal Přerov před desítkami lety… To všechno přináší městem Přerovem vydaný kalendář pro rok 2016, který dnes pokřtil primátor Vladimír Puchalský.

„Tradičně jsme kalendáře přichystali v sadě, která obsahuje kalendář stolní, nástěnný a kapesní. Záměrně jsme zvolili historické téma, protože v příštím roce si připomeneme 760. výročí od chvíle, kdy byl Přerov povýšen na město,“ řekl Zdeněk Daněk z kanceláře primátora. Soubor pohledů, které městu zapůjčili soukromí sběratelé, je jakousi papírovou exkurzí do historie města. Na některých obrázcích je ještě čitelný rukopis odesílatelů, kteří první stránku pohlednic zaplnili svými pozdravy.

Primátor Vladimír Puchalský v průvodním slovu vzpomněl, že si coby pamětník uchovává v hlavě celou řadu vzpomínek na poválečný Přerov – na místa, domy či příběhy, spjaté s městem. „Dodnes vzpomínám třeba na svou každodenní cestu do budovy gymnázia. Ze svého rodného Předmostí jsem procházel Velkou Dlážkou – ulicí, která pro mě byla jakousi „vstupní branou“ do „velkého Přerova“. Byla místem měšťanských domů, menších či větších hospodářských domů, ale také celé řady obchodů a krámků. Pamatuji si na vůni půjčovny kostýmů paní Štenclové, nebo na hospůdku Doubravských, kde jsem si coby starší student dával své první pivo a hrál se spolužáky kulečník,“ vzpomněl primátor.

Sada kalendářů je v prodeji v Městském informačním centru a v přerovském knihkupectví Mezi světy.

[clear]

Foto: Kalendáře pro rok 2016 připravil, ve spolupráci s místními sběrateli pohlednic, Zdeněk Daněk z kanceláře primátora.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..