legionella-prerov-img

Lidem se doporučuje nepoužívat do odvolání sprchu.

Zvýšený obsah bakterie zvané legionella byl zjištěn v osmi přerovských domech, které prošly namátkovou kontrolou. Bakterie se může nacházet jak v zařízení na přípravu teplé vody, tak i v rozvodech domu.  

„Povolený limit legionelly byl překročen ve dvou domech s pečovatelskou službou – a to v ulicích Mervartova a U Žebračky. Dále pak na adresách Osmek 5, Kozlovská 17, Alšova 9, generála Štefánika 6, Jižní čtvrť II/13 – a mírně byly překročeny hodnoty i v domě Jižní čtvrť II/5,“ informoval vedoucí odboru majetku přerovského magistrátu Zdeněk Vojtášek. Ten zároveň potvrdil, že město – ve spolupráci s dodavateli teplé vody – provádí postupné kroky ke snížení množství bakterie v teplé vodě. „Zároveň doporučujeme obyvatelům z těchto domů, aby do odvolání nepoužívali teplou vodu na sprchování. Informace budou vyvěšeny v dotčených domech,“ doplnil Zdeněk Vojtášek.

 Legionella může škodit všude tam, kde je riziko tvorby aerosolu – tedy především ve sprchách, bazéncích se vzduchovými a vodními tryskami, u fontán, zvlhčovačů a praček vzduchu, nebezpečí mohou přenášet i inhalátory, klimatizace a chladící věže.

„Přerovský magistrát provádí kontrolu svých domů prostřednictvím Zdravotního ústavu Olomouc, jehož pracovníci pravidelně odebírají vzorky teplé vody v náhodně vybraných objektech. Naposledy se v Přerově bojovalo s legionellou v létě roku 2014,“ řekla závěrem Petra Hirschová z přerovského magistrátu.

Více o legionelle zde.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..