brownfieldyPřerov/ Seznam opuštěných a nevyužívaných přerovských domů nebo celých areálů se stává výzvou pro podnikatele a investory, kteří by chtěli do prázdných zón zase vrátit život. Soupis je od tohoto týdne na webových stránkách Přerova, v následujících týdnech budou „volné nemovitosti“ i v brožuře, kterou připravuje Olomoucký kraj. Přerov do této publikace přispěl objekty, které jsou letité, zanedbané – ale mohou mít před sebou ještě dlouhou budoucnost.

„V červnu jsme vyzvali vlastníky nemovitostí, aby nás informovali, pokud nevyužívají své objekty a chtějí být zahrnuti do databáze. Z údajů jsme pak sestavili pro každou nemovitost kartu, v níž jsou vyčerpávající informace. Zájemce tímto získá na jednom místě přehled, kde opuštěný dům stojí, kdo je jeho majitelem, k čemu může sloužit, nebo i jaká rizika stavba skýtá,“ uvedla Kamila Lesáková z odboru koncepce a strategického rozvoje přerovského magistrátu.

V soupisu zájemci najdou nevyužívané sklady, dílny, výrobní haly i administrativní budovy – a to napříč celým městem. Tak ucelenou databázi, která je navíc stále otevřená, Přerov nikdy neměl. „Překvapilo mě například to, že se nevyužívané objekty nacházejí i v areálech podniků Meopta či Kazeto,“ doplnila Kamila Lesáková. V seznamu najdou zájemci třeba i prodej lokality Výstaviště, Škodovy ulice, hledá se stále majitel pro budovu Montáží v ulici Brabansko, nabízena je administrativní budova Přerovských strojíren v Kojetínské ulice, k mání je i Poštovní budova či Hospodářská správa Českých drah v Husově ulici.

„Od databáze brownfieldů si slibujeme usnadnění přístupu k nevyužitým budovám a areálům a jejich postupné oživování. Rádi bychom, aby se již dříve zastavěné území opět využívalo a nemuselo se stavět na zelené louce,“ konstatoval radní města Jan Horký. Jak dále řekl, přerovský soupis se nestane jen součástí krajské databáze brownfieldů, ale i národní databáze u agentury CzechInvest, která ji momentálně zpracovává. Zájemci si mohou karty nevyužívaných nemovitostí prohlédnout na www.prerov.eu – v sekci Podnikatel.

Foto: Na snímku je jedna z opuštěných budov, která se rovněž dostala do seznamu. Stojí na adrese Boženy Němcové 10 a jejím majitelem je město Přerov. Kdysi tu sídlili úředníci, dnes je objekt nabízen k bydlení, službám, nebo i k drobné výrobně, která by nerušila okolí.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..