Přerovský hřbitov bude mít v příštím roce nový informační systém, který přivede návštěvníky ke hrobům, které si ponesou podtitul „čestný“. Připomenou významné osobnosti, které se zapsaly do dějin města. Seznam čestných hrobů čítá jednatřicet lidí, kteří se proslavili coby umělci, sportovci, lékaři, profesoři, historici, vojáci, podnikatelé či politici. Jejich jména už schválili radní, do konce roku projde soupis ještě hlasováním zastupitelů.

„Do seznamu jsme zařadili například komeniologa Františka Slaměníka, gymnaziálního profesora Ferdinanda Vaňka či lékaře Františka Skácelíka. Označena bude i takzvaná Psotova hrobka, v níž odpočívá významný přerovský rod Psotů – lékárník Hynek, profesor Jaroslav a šéf brněnského baletu Ivo Váňa. Je to místo, kde byl pohřben i starosta Přerova František Kramář,“ uvedl radní Rudolf Neuls (Nezávislí).

Cedulka „čestný hrob“ bude například i u prvního ředitele přerovského gymnázia Jakuby Škody, jehož jméno nese škola i ve svém názvu. „Označeny budou i hroby mužů, kteří stáli v čele radnice. Vyzdviženi budou také umělci – například básnířka Jiřina Hauková, malíři Marcel Krasický a Augustin Mervart, spisovatelka Amálie Vrbová, píšící pod pseudonymem Jiří Sumín či sochař Josef Baják,“ doplnila vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná. Lidé si mohou zajít zavzpomínat i k čestnému hrobu osobností, které osobně poznali – ať už se jedná o zpěváka Pavla Nováka, pokořitele kanálu La Manche Františka Venclovského, mistra světa ve hře na foukací harmoniku Lubomíra Plevu či majitele firmy Kazeto Karla Zejdu.

Náklady na údržbu vytipovaných hrobů ponese město Přerov. „Navrhujeme, aby byla na rok 2016 vyčleněna částka 200 tisíc korun na údržbu a opravu hrobů – především těch, o které se už nemá kdo z pozůstalých starat. V nákladech pamatujeme i na důstojné označení jak na hrobu samotném, tak i na informačních tabulích, které by měly být umístěny v areálu hřbitova,“ doplnil náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO), který má na starosti finance města.

Kromě „čestných hrobů“ budou jednotným stylem označeny i hroby, nesoucí status „válečný hrob“ – a péče o ně je dána zákonem.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..