Přerov/ Připravovaná „protihluková vyhláška“ vyvolala před pár měsíci v Přerově vlnu nevole. A to zejména mezi provozovateli hospod a barů, kteří vyjadřovali obavy z odlivu zákazníků, kteří by se přesunuli ze „zón“ postižených vyhláškou do konkurenčních podniků. Na druhou stranu se ale objevily i hlasy Přerovanů, kteří se cítili obtěžováni hlukem. O vyhlášce, která korigovala nejen hlučné bary, ale i činnosti – jako třeba řezání dřeva či sekání trávy, hlasovali letos v červnu zastupitelé. Neprošla těsně. Zástupci města se proto rozhodli, že se zeptají na názor Přerovských rádců. Pro vyhlášku se vyslovilo 66 procent z nich.

„S jejich názory jsme se seznámili a znovu se budeme touto problematikou zabývat. Máme v plánu se sejít s provozovateli nočních podniků a budeme se snažit najít cestu kompromisu pro obě strany,“ uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP). Zároveň ale připomněl, že hluk z hospod nebyl u rádců největším problémem. Na prvním místě se totiž umístil obtěžující hluk z dopravy, těsně za ním hluk z nejrůznějších přístrojů a strojů a teprve třetí příčku obsadil hluk z restaurací a diskoték. Čtvrté místo pak patří hluku z předzahrádek, páté z kulturních akcí, šesté z příležitostných ohňostrojů a o sedmé až osmé místo se dělí hluk ze sportovišť a z dětských hřišť. „Co se týče dopravy, tam jsme se setkali s konkrétním steskem na situaci v Kratochvílově ulici. Respondent si stěžoval, že jen při troše otevřeném okně má budíček už v pět hodin ráno. O tomto problému víme a chceme ho řešit tím, že rozmělníme dopravu i do Palackého ulice – alespoň pro autobusy,“ konstatoval náměstek primátora Pavel Košutek (ANO).

prerov-prerovsky-radce-nahledRádcové byli shovívaví k rušení klidu v sobotu, ale nedělní siestu si většina z nich žádá. Jeden z respondentů z místní části Přerova – z Lověšic – například napsal: „Tady si každý myslí, že neděle je stvořena právě pro sekání trávy, řezání dřeva na pile a bouchání, když si někdo vzpomene, že zrovna v neděli odpoledne potřebuje postavit kotec pro psa.“ Další z rádců kritizoval hluk z ohňostrojů a do dotazníku uvedl: „Přijde mi, že v minulosti byly ohňostroje jen při opravdu zvláštních příležitostech – například na Silvestra. Teď snad na každé firemní akci, svatbě nebo i oslavě narozenin ohňostroj nechybí. Stalo se to jakýmsi lidovým folklórem. A neruší jen detonace ohňostroje, ale i nářek a štěkot psů.“

Rádcům ale například příliš nevadí venkovní produkce hudby na veřejných prostranstvích. „Téměř 55 procent uvedlo, že jim hluk z těchto produkcí nevadí, 34 procent připustilo, že někdy a jen 11 procent má s hlukem při venkovních koncertech problém,“ doplnila Lenka Tomečková z oddělení marketingu přerovského magistrátu.

V dotazníku se objevila i otázka, jestli by rádcové byli pro omezení provozní doby hostinských provozoven. Většina – 48 procent – říká, že ne. S odpovědí ANO se ztotožnilo 32 procent dotázaných a skoro 18 procent by omezilo jen některé – vybrané hospody. A i takovéto byly reakce rádců: „Z hostinských provozoven mě hluk neruší. Bohužel jejich hosty, trousící se během celé noci v ulicích, provozovatelé hostinských provozoven neovlivní – ani kdyby měli provozní dobu do osmi.“ Nebo: „Domnívám se, že každému slušnému člověku postačí, když ukončí svoje hospodské kulturní vystoupení do 23 hodin – také musí jít ráno do práce.“ Jeden z rádců se odvolává na regulaci hluku z hospod v souvislosti s plněním programového prohlášení rady města, která se k tomuto zavázala.

Rádcové měli jasno i v tom, komu by hlásili případné porušování nočního klidu. Většina – 76 procent – by volala Městskou policii Přerov, číslo republikové policie by vytočilo 12 procent rádců a dalších 12 procent respondentů by se neobrátilo nikam. Kdyby ovšem došlo na „lámání chleba“ a situace by dospěla až ke svědecké výpovědi proti osobě, která ruší noční klid, tak 42 procent rádců by proti narušovateli klidu svědčilo, 19 procent ne a 35 procent neví. Jeden z respondentů na toto téma připsal svůj názor: „Svědčení pouze prohlubuje nenávist mezi lidmi, která již dnes je ve městě obrovská. Porušování vyhlášky je jednoznačně prací pro městkou policii.“

Všechny odpovědi Přerovských rádců budou od pátku 18. září zveřejněny na webových stránkách města – www.prerov.eu. Zároveň je stále otevřena možnost stát se součástí týmu lidí, kteří mohou radním radit a sdělovat jim své názory – stačí se zaregistrovat na adrese prerovsky.radce@prerov.eu. V současné době je do projektu přihlášeno 151 lidí.

prerovsky-radce-logo

 

V Přerově 15. září 2015  / www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..