Jak jsme již včera informovali o posouzení Ústavního soudu, týkající se vyhlášky Přerova, přikazující vozit sypký a prašný náklad pod plachtou, tak  bylo rozhodnuto:

Ústavní soud včera zrušil na návrh ministerstva vnitra vyhlášku Přerova, která stanovovala řidičům nákladních aut povinnost přepravovat sypké materiály pod plachtou. Vyhlášku schválili zastupitelé 14. června roku 2010, účinnosti nabyla 1. ledna 2011. Zástupci města chtěli takzvanou „zaplachtovací vyhláškou“ zamezit tomu, aby se nezakryté sypké materiály dostávaly do ovzduší a zhoršovaly tak životní prostředí ve městě.

[clear]
ustavni-soud-rychetskyPředseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v odůvodnění píše, že napadená vyhláška vstoupila do prostoru, který je už regulován právním předpisem vyšší síly, konkrétně zákonem o silničním provozu. Ten mimo jiné uvádí, že náklad musí být při přepravě sypkých substrátů zajištěn tak, aby nedocházelo k samovolnému odlétávání. Dle verdiktu soudu ale nejsou obce oprávněny zpřesňovat či doplňovat zákony. „Nelze si totiž ani představit situaci, kdy na pozemních komunikacích, nacházejících se na územích jednotlivých obcí, budou platit odlišná pravidla provozu. Dovedeno ad absurdum by si každý řidič musel před cestou na úřední desce – například v elektronické podobě – vyhledat vyhlášky obcí, kterými budou projíždět,“ stojí v odůvodnění.
Pokuty ve výši zhruba 200 tisíc korun, které se na přerovských silnicích v rámci „zaplachtovací vyhlášky“ vybraly, bude muset město vrátit.

[clear]
Proti rozhodnutí Ústavního soudu se nelze odvolat.  

 

most-kruhovy-objezd-becva

 

Zdroj: www.prerov.eu

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..