Přerovská radnice pochybila během výběrového řízení na stavbu nového mostu u tenisových kurtů. Antimonopolní úřad městu za to v těchto dnech udělil pokutu 30.000 korun, řekl dnes novinářům primátor Vladimír Puchalský. Na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se obrátila radnice na základě anonymu, který upozornil na to, že demolice mostu nebyla provedena v souladu se zadávacími podmínkami. Úředník, který chyboval, ponese podle primátora odpovědnost.

lavka-kleste-clanekFirma, která výběrové řízení vyhrála, zbourala starý most poškozený povodněmi kleštěmi na beton. Podmínkou pro uchazeče bylo mít přitom povolení k provedení trhacích prací, neboť se počítalo s tím, že bude most odstřelen. Kvůli tomu byla také většina uchazečů ze soutěže vyloučena. „Výběrové řízení neproběhlo košer, byli jsme potrestáni. Dostali jsme pokutu ve výši 30.000 korun. Rozhodnutí jsme obdrželi minulý týden v pátek. Považujeme to za uzavřené a nechceme se k tomu více vyjadřovat,“ řekl Puchalský (Společně pro Přerov).

Veřejná zakázka byla vypsána loni v dubnu minulým vedením radnice, projevilo o ni zájem pět uchazečů. Mezi požadavky stálo také to, aby uchazeči byli držitelé koncesovaného živnostenského oprávnění k provádění trhacích a ohňostrojových prací. Počítalo se totiž s tím, že stávající mostovka bude bourána pomocí trhacích prací, což se však nakonec nestalo. V červnu byli vyloučeni ze soutěže čtyři z pěti uchazečů, neboť neprokázali potřebnou kvalifikaci, někteří byli vyloučeni právě z důvodu nedoložení oprávnění pro trhací práce. Soutěž vyhrála firma Firesta-Fišer, která však na začátku loňského října most zbourala kleštěmi na beton. Podle primátora měl na pochybení svůj podíl i jeden z odpovědných úředníků města. „Pan tajemník zkoumal odpovědnost a zřejmě bude konat, a to zřejmě i přes škodní komisi,“ doplnil na dotaz ČTK primátor.

Nový most u tenisových kurtů za 24 milionů korun je už dokončen, slavnostně se otevře příští úterý. Jde o největší a nejočekávanější investiční akci města. Původní lávku z 80. let poškodily povodně v roce 1997 a 2010. Od té doby byla využívána s povolením statika jen dočasně.

Přerov byl potrestán za pochybení i u jiných zakázek. Například letos v červnu rozhodl ÚOHS, že město musí zaplatit pokutu 50.000 korun za chyby v tendru na stavbu Tyršova mostu kvůli netransparentnímu losování. V únoru Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 30.000 korun pro městskou firmu Teplo Přerov za chyby ve dvou zakázkách souvisejících s rekonstrukcí přerovského krytého bazénu.

Zdroj: vz24.cz / ČTK

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..