Přerov – Archeology čeká rozsáhlý záchranný výzkum v souvislosti s chystanou stavbou dálnice D1 z Přerova na Lipník nad Bečvou. Část trasy už zkoumali v předstihu a podařilo se jim odkrýt například žárové pohřebiště či sídliště z období neolitu. Nyní v katastru Oseku nad Bečvou hledají další hroby ze starší doby bronzové. Stavba chybějícího úseku dálnice má začít naplno zřejmě již během prázdnin, archeologové budou stavbu v zajímavé lokalitě Přerovska sledovat po celou dobu.

[clear]

„Výzkum jsme již dělali v předstihu, na trase máme prozkoumáno již několik lokalit v takzvaném trvalém záboru, který stavba dálnice zabere navždy. Při vlastním spuštění stavby budeme prozkoumávat dočasný zábor zhruba o šířce pěti metrů,“ řekl ČTK Jaroslav Peška z Archeologického centra Olomouc.

[clear]

Do průzkumu lokality, kudy dálnice povede, se odborníci pustili už zhruba před dvěma lety. Nejprve v územní archeologické studii vytipovali zhruba šest nalezišť. Začali v Předmostí a poté se posouvali směrem k Lipníku nad Bečvou. V Bohuslávkách například odkryli sídliště kultury s lineární keramikou z období neolitu. Na katastru Trnávky objevili žárové pohřebiště ze starší doby železné, které čítalo téměř 80 hrobů. „Bylo to nesmírně zajímavé, protože takových pohřebišť nemáme mnoho a už vůbec ne vcelku prozkoumaných. Každý hrob navíc obsahoval značné množství nádob, dodnes tyto nálezy v laboratoři zpracováváme,“ doplnil Peška.

Archeologové se podle něj nyní pohybují v katastru Oseka nad Bečvou, kde již dříve narazili na zvláštní hrob ze starší doby bronzové a zkoumají, zda jich není na místě více. „Byl to hrob ženy, která měla v hrobové jámě nad sebou pohřbeny ještě dvě děti. Zkoušíme nyní najít v tomto místě další případné hroby z té doby,“ doplnil Peška.

Podstatná část práce odborníky čeká se spuštěním stavby D1, kdy hodlají stavbaře sledovat po celé trase budované dálnice. „Jakmile začnou, požádáme je o to, aby nám přednostně skryli pásy, o kterých víme, že je musíme zkoumat. Poté budeme sledovat stavbu na skrývkách, pokud se objeví úplně nová neznámá lokalita, bude našim úkolem ji prozkoumat také,“ dodal Peška.

Zakázku na stavbu nové dálnice mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou vyhrála stavební společnost Skanska. Stavba 14 kilometrů dálnice D1 by měla vyjít na 2,7 miliardy korun, což je zhruba polovina ceny odhadované Ředitelstvím silnic a dálnic. Novostavba jednoho z posledních chybějících úseků D1 je největší silniční stavbou připravovanou v posledních letech.

 

Zdroj: www.ceskenoviny.cz / Autor: ČTK / foto: ilustrační snímek čt Brno

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..