Na dobových bitvách, výstavách, přehlídce filmů či vzpomínkových akcích a koncertech. Všude tam si lidé mohou připomenout poslední okamžiky druhé světové války na střední Moravě. Nejvíce akcí k 70. výročí od konce války je naplánováno od konce dubna do června, někde se ale oslavy protáhnou až do září.

 Program:

oslavy-70-vyroci-konce-valky

 

    Přerovem projede kolona historických armádních vozidel

Fandové vojenské historie se ve stejný den mohou přesunout také do Přerova, kudy pojede a také zastaví kolona historických vozidel československé armády z roku 1945.

„Zastávka bude součástí unikátní výpravy desítek nadšenců, kteří se vydají v rámci historické rekonstrukce po stopách bojů československé vojenské jednotky na východní frontě v posledních dnech 2. světové války,“ popsal Petr Sehnálek z Muzea Komenského v Přerově.

Je poměrně málo známým faktem, že právě českoslovenští vojáci osvobodili několik desítek moravských měst a vesnic a právě týdenní cesta ze Žiliny až do Prahy má tyto události připomenout. První květnovou neděli českoslovenští vojáci na historických vozidlech projedou městem a po 15. hodině dorazí na Horní náměstí.

Jen o pět dní později pak prožije Přerov oslavy Dne vítězství. V bohatém programu v Želatovské ulici nebude chybět ani Bitva Midway, v níž hlavní roli budou hrát modely tanků a letadel. Akce začíná ve 13 hodin na hřišti ZŠ Želatovská.

Zdroj: idnes.cz

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..