Přerov/ Unikátní skleněný parkovací dům pro kola má vzniknout v prostoru mezi přerovským vlakovým a autobusovým nádražím. Přerovští radní dnes mimořádně zasedli, aby schválili pronájem pozemku, na němž mají v plánu „kolárnu“ postavit. Pozemek v Husově ulici patří Českým drahám a město za jeho pronájem ročně zaplatí 21 tisíc korun.

„Stavba cyklověže by měla přijít zhruba na 8 a půl milionu korun – a pokud se nic nezbrzdí, cyklisté by mohli ocenit výhody parkovacího domu ještě před koncem roku 2015,“ řekl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Objekt se skleněnými stěnami by měl být vysoký zhruba jedenáct metrů a do svých útrob má pojmout okolo sto dvaceti jízdních kol. „Součástí cyklistické věže bude automatický samoobslužný systém. Cyklista najede s kolem na plošinu, zaplatí pětikorunu na den – a speciální výtah vyveze a uloží jeho kolo do příslušné přihrádky. Celý proces netrvá více než 25 vteřin,“ uvedl přerovský radní Jan Horký.

Za pět korun tak bude mít majitel kolo nejen uschováno, ale hlavně v bezpečí před krádeží, poškozením či nepřízní počasí. „Samozřejmě nesmí ztratit žeton, prostřednictvím něhož si kolo zase vyzvedne. Výhodou je určitě i to, že si v pronajaté kóji může cyklista uschovat třeba i přilbu či zavazadlo,“ doplnil přerovský cyklokoordinátor Jiří Janalík.

Plánovanou novinku uvítají zejména cyklisté, kteří kvůli obavám z krádeží musejí mít doma kola dvě. Třeba jako Marek Slaný z Přerova. „Jedno kolo v hodnotě třiceti tisíc korun mám jen na projížďky, kdy ho mám pod svou kontrolou – a se starým kolem po dědovi jezdím na nádraží, odkud cestuji vlakem do zaměstnání. Nechávám ho tam stát s rizikem, že o něj přijdu. Pokud ale bude u železnice stát parkovací dům, můžu jezdit bez obav s novým a mnohem bezpečnějším kolem,“ konstatoval.

Parkovací dům pro kola stojí například v Hradci Králové, kde se zástupci Přerova inspirovali.

[clear]

Foto: cyklodům v Hradci Králové:

[clear]

[clear]

Foto: zdroj – cykl.cz

[clear]

[clear]

Cyklodům na Taiwanu:

Přerov 13. dubna 2015

Komentář

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..