Přerov/ Krádeže, nadávky, občas vyhrožování, plivání… a dokonce i výkaly mezi dveřmi, které jsou vyústěním hádky mezi prodavačkou a nespokojeným zákazníkem. Na nepřizpůsobivé občany si stěžovala většina oslovených přerovských obchodníků, kteří mají své živnosti v přednádražní čtvrti. Stesky obchodníků si přímo v terénu vyslechli dva radní – manažer prevence kriminality Jiří Kohout a náměstek primátora Tomáš Navrátil, který má na starosti sociální oblast.

„Během tří hodin jsme slyšeli desítky příběhů, které se odehrávají za pultem i před ním. Většina oslovených obchodníků se shodovala v jednom – více než místních Romů se v poslední době obávají „nečitelných“ lidí z ubytoven, kteří se do Přerova stáhli z celé republiky,“ říká Jiří Kohout. Právě on coby čerstvě zvolený manažer prevence kriminality inicioval inspekční cestu mezi obchodníky. Z jejich výpovědí si vytvoří statistiku a s ní bude pracovat na projektech, které by měly situaci v této lokalitě zklidnit. Podle šetření se totiž jen mizivé procento obchodníků cítí bezpečně. „Problémem jsou podle výpovědí prodavačů i děti ze sociálně slabých rodin, které do obchodů chodí prakticky beztrestně krást, nadávat prodavačkám a také provokovat. Mnohdy se tak děje i s podporou rodičů,“ shrnuje své poznatky náměstek primátora Tomáš Navrátil.

Většina obchodníků se do ankety zapojila – a s příslibem anonymity se prodejci rozmluvili. „Je to otřesné, bojím se tu, každý den chodím se strachem do práce a modlím se, abych se ve zdraví dostala domů. Dokonce mám pod pultem i klacek, který používám jako výstrahu. Když do obchodu vtrhne banda Romů, která tu má špatnou pověst, tak zákazníci chytnou kabelky a utíkají ven, zatímco já se bojím, abych přežila.“ Takto upřímně vypovídala prodavačka, která prodává v Kramářově ulici drobný sortiment. Menší problémy prý řeší denně, větší tak třicetkrát do roka. Obdobně líčí situaci i její kolegyně z blízkého obchodu s textilem, která vypověděla: „Když sem přijde tlupa nepřizpůsobivých lidí, nemám šanci je uhlídat. Někdy, když je vidím skrz výlohu, tak utíkám zamknout a slušným zákazníkům

Vysvětlím situaci. Majitelka obchodu nám vštípila i to, že v případě nouze máme utéct, protože kradené zboží je nahraditelné, kdežto naše zdraví a životy ne“.

Jen mizivé procento prodejců řeklo, že nepociťují problémy, nebo že nemají na svém kontě žádný incident. „Většina ale mluvila o strachu a úzkosti. Prodavači se museli obdivuhodně vypořádat se situací, která je opravdu nezáviděníhodná. Nejvíce mě ale udivilo, kolik obchodníků použilo větu – oni to dělají proto, že se nudí,“ říká radní Jiří Kohout. Zároveň připustil, že si poprvé zřetelně uvědomil, jak sortiment a styl prodeje zboží ovlivňuje pocit bezpečí. Zatímco třeba v lékárně, v uzeninách nebo v prodejně s brýlemi je relativní klid, obchody s volnějším prodejem zboží jsou problematické. „Jedna z prodavaček z lahůdek si stěžovala třeba na to, že velmi často musí řešit drobné krádeže jídla. A pachatelé přitom kouří nejdražší cigarety a do obchodu jezdí taxíkem. I to jsou věci, které lidi rozčilují, protože vnímají jakousi nespravedlnost,“ konstatuje Jiří Kohout.

Radní zamířili i do dvou velkých marketů, které stojí v blízkosti nádraží. I tam si vyslechli stesky na nepřizpůsobivé zákazníky. „My se potýkáme i s tím, že před marketem stojí žebrající bezdomovci. Dělá nám to špatnou reklamu. Problémy jsou i v obchodě, za posledního půlroku jsme museli volat v 84 případech městskou policii – a to si drobné přestupky řešíme sami,“ konstatovala ředitelka marketu Pavlína Zemanová. Vedoucí dalšího z „postižených“ marketů přiznala, že od podzimu jim klesly tržby o milion a půl a část personálu se ocitla na úřadu práce. „Na vině podle ní bylo i to, že se v blízké ubytovně objevila žloutenka a zákazníci měli obavu, aby se nenakazili. Objevili se i nesnáze s tím, že se na toaletách zdržovali narkomani, kteří si injekční stříkačky ukládali do podhledů u stropu. Tomuto problému ale vedení marketu už účinně zamezilo – záchody zpoplatnili a narkomany tak vykázali ven,“ shrnul svůj poznatek Tomáš Navrátil.

Radní na své cestě načerpali řadu námětů, s nimiž budou muset pracovat. „Je jasné, že neodstraníme problém hned, ale budeme muset na něm pracovat dlouhodoběji. Zklidnění situace si slibuji také od asistentů prevence kriminality, kteří by měli začít pracovat už od května. Měli by to být lidé, kteří znají problematické čtvrti i jejich obyvatele. Věříme, že si ve svém rajónu poradí s problémovými jedinci,“ podotýká radní Jiří Kohout. Podle něj je pozitivní zprávou i to, že se v posledních měsících v přednádražní lokalitě ve větší míře pohybují hlídky městské i republikové policie – a tento fakt prodejci s povděkem kvitovali.

 

Na snímku  – radní Jiří Kohout, náměstek primátora Tomáš Navrátil, sociální pracovník Boleslav Buš.

Přerov 14. ledna 2015

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..