Poslední dobou můžeme v přerovských ulicích najít mnoho nových prvků moderního street artu. Ten zahrnuje kromě tradičního graffiti více směrů a technik, jakými jsou například vylepování plakátů či nálepek, instalace předmětů, flyposting a spoustu dalších.

Street art je obecně vnímán různě. Může vyjadřovat názor určitého jedince, druh komunikace s okolím, umění a pro mnoho lidí také vandalismus.

Oblíbeným tématem neznámého umělce se stalo především stencil graffiti, při jehož tvorbě používá vlastnoručně vyrobené šablony a barevné spreje.

Je zřejmé, že přerovský autor našel inspiraci zejména u světoznámého umělce Banksyho, jehož práce odkazují především na problémy dnešního světa. Války, vládu či různorodé lidské vlastnosti a problémy.

Pouliční umělci jako Banksy, ORB nebo Os Gemeos si zasloužili dokonce uznání předních světových galerií a muzeií. Dobře provedený street art, který je vytvořený pro určité místo a dotváří jeho atmosféru nebo komunikuje s okolím je tak velice ceněný.

Otázkou tedy zůstává, zda jsou začínající přerovské grafitti tak kvalitní, abychom je mohli považovat za umění nebo je spíše řadit k vandalismu.

Práce přerovského umělce můžeme najít například  v Kainarově ulici, v podchodu před Městskou knihovnou na Trávníku, v pasáži u Prioru nebo na stěnách supermarketu Tesco na třídě 17. Listopadu.

 

autor: Veronika Pěčková

 

Komentář

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..